Baru sambung Master/PhD? Anda WAJIB serta Facebook groups ini

Facebook menjadi medium sosial pelbagai kelompok. Tidak tertinggal juga ialah kelompok pelajar pascasiswazah yang memerlukan maklumat daripada rakan seuniversiti dan selatar belakang.

Ini senarai Facebook group yang pelajar pascasiswazah wajib sertai sekarang demi kelancaran pengajian mereka dan untuk mendapatkan maklumat dan bantuan:

1. Tulis Tesis
Mahu tidak mahu, pelajar pascasiswazah perlu menulis tesis. Facebook group ini memberikan panduan serta ebook percuma berkenaan penulisan tesis.

2. Doctorate Support Group
Walaupun anda sambung master, Facebook group ini turut relevan dengan anda. Ia tidak terhad kepada pelajar PhD sahaja. Sesuai dengan namanya, bentuk bantuan yang diberi di dalam group ini lebih universal.

3. MS Word for Thesis Formatting
Percayalah bahawa anda tidak akan mahu tersekat dalam penyerahan tesis anda kepada pejabat pascasiswazah hanya semata-mata kerana masalah formatting. Facebook group ini memberikan panduan percuma tentang cara untuk memformatkan tesis.

4. Dr ROKET Network
Facebook group ini mungkin terbuka kepada pelajar pascasiswazah yang pernah hadir ke seminar Dr. Roket sahaja. Ada baiknya anda sertai seminar itu terlebih dahulu untuk ketahui perkara-perkara asas yang penting untuk memastikan anda boleh tamatkan pengajian pascasiswazah anda dengan penuh gemilang.

5. ATLAS.ti Researchers’ Group
Sekiranya anda mahu memudahkan analisis kualitatif anda, kumpulan ini menyediakan wadahnya. Anda juga pasti ingin mudah menguruskan ribuan literatur yang anda baca dan petik di dalam tesis anda. Di sinilah tempatnya untuk belajar tentang software Atlas.ti.

6. Facebook group postgraduate universiti masing-masing
Ada maklumat yang bersifat tempatan, yakni khusus untuk pelajar universiti tertentu sahaja. Berikut antara Facebook group yang ada:

UMK Postgraduate Students Group
Postgraduate UPM
Postgraduate Students’ Society of IIUM (PGSS)
UMP Postgraduate Association
UNISZA POSTGRADUATE STUDENTS’ SOCIETY
UMT Postgraduate Support Group
GSA@ UTHM

Bagi anda yang baru mendaftar pengajian, selamat menempuh alam pengajian!

Apa lagi? Cepat sertai group-group penting di atas agar pengajian anda terbantu dan berjalan lancar lagi laju.

Nak Sambung Belajar tapi Tak Tahu Cara Pilih Penyelia? Ini Tip Pentingnya

MEMILIH SUPERVISOR PhD
=======================

Rata-rata meletakkan beberapa kriteria yang perlu ada dalam diri supervisor sarjana/PhD.

Kriteria paling utama adalah, dengan berada di bawah seliaannya dan dengan bimbingan beliau kita boleh memegang scroll PhD seperti yang dicita-citakan.

Jika berjaya habiskan pengajian dengan status GOT (graduate on time) itu lebih dan lebih menariklah. Banyak kelebihan GOT. Tak perlu extra yuran, tak perlu extra peruntukan untuk sara hidup, tak perlu membuang usia muda. GOT seperti Bonus! Adakalanya dapat, adakalanya tidak.

Namun GOT bukanlah penentu kepada kejayaan kita selepas tamat pengajian. Terutamanya kepada mereka yang bergelar ahli akademik. Untuk kekal istiqomah membuat research disamping tugasan hakiki yang lain juga tanggungjawab rumah tangga suatu yang menduga akal. Menguji diri.
Jika PhD boleh diselesaikan tanpa adanya supervisor, maka adalah mustahil pihak universiti menetapkan syarat setiap pelajar perlu dibimbing oleh supervisor.

Berbalik kepada supervisor, kita kena faham bahawa mereka adalah manusia biasa, memilikisifat BAHARU. Yakni sifat yang boleh berubah-rubah. Tambah lagi kita perlu bersama beliau selama sekurang-kurangnya dua tahun. Sepanjang tempoh itu, kita adalakalanya akan terasa seperti salah memilih supervisor.

“Untungnya rakan aku. Supervisor dia best”

Soalan: Apakah kriteria untuk memilih supervisor (sv)?

Jawapan : Pilih yang saling boleh saling melengkapi satu sama lain dan commited dengan supervision.

Contoh, saya seorang yang tidak buat kerja jika tidak di pantau walaupun saya tahu PhD itu pilihan saya. Maka carilah sv yang suka pantau pelajarnya. Kejap-kejap sv mahu berjumpa. Namun, ada orang sikapnya adalah berbeza dengan saya.

Bagi saya, cerewet dalam hal pemilihan sv setara dengan cerewetnya kita “memilih suami”. Kita dan suami saling melengkapi. Ada yang sependapat dan tidak. Tetapi kekal bersama.

Maaf jika keterlaluan.Tapi itu lah yang saya lakukan satu masa dahulu. Sangat teliti. Serik oooo bertukar Universiti ketika master. Itu pun satu kisah jugak. Nanti ada masa saya cerita no. 😁😁😁

Maknanya apa?

Sebelum pilih sv, kita perlu kenal kelemahan dan kelebihan diri kita sebaik mungkin. Sebelum mencari calon sv yang boleh membantu kita, cermin diri kita terlebih dahulu.

Aku orang yang bagaimana dalam research?
Ilmu yang aku ada sejauh mana sahaja?
Pengalaman aku bagaimana?

Kenapa perlu refleksi? Kerana untuk ubah orang lain adalah perkara yang sangat sukar. Kita yang perlu mengubah diri kita ke arah yang lebih baik.

Bagi saya proses mendapatkan PhD itu adalah lebih mudah apabila supervisee dan sv saling berkerjasama dan mempunyai fahaman yang sama.

Hahaha.

Bukan mudah oooo nak dapat dua orang dengan mazhab yang sama.

Apa kriteria umumnya?

Saya berikan dua sahaja yang paling penting.

✔ Rujuk bekas pelajar kepada sv tersebut?

Baca dan fahami gaya penulisan tesis dan artikel yang ditulis pelajar beliau. Opss jangan lupa, hadam semua artikel yang beliau tulis. Lihat pengalamannya sebagai penulis pertama.

✔ lihat “identiti” atau kriteria diri beliau yang boleh disesuai dengan diri kita.

Fokus utama kita berikan kepada kriteria penyeliaan. Bukan kerana sv sama-sama suka bermain badminton, atau punya hobi yang sama dan sebagainya dengan kita.

Apa kriteria bonus yg perlu ada pada sv?

✔ sv yang ada geran yang boleh dikongsi bersama. Ada geran tetapi tidak berkongsi pun letih juga kita.
✔ sv yang sentiasa ingin ambil tahu progress pelajarnya.
✔ sv yang tidak membuatkan kita rasa “kerdillll” sangat dimata beliau.

Tips untuk kekal lama dengan sv yang cerewet

✔ limitkan skop perkongsian kisah hidup terutamanya hal yg tidak berkaitan PhD.
✔ limitkan perbualan. Hanya dalam waktu akademik.
✔ jadilah saya yang menurut perintah

Apapun juga, hormat mesti wujud terlebih dulu. Jika hilang rasa hormat, seeloknya kita putus sahaja mencari yang lain. Bukan lebih baik. Tetapi yang boleh saling berkerjasama.

Itu pandangan saya. Kita mungkin berbeza.

Dr. Shamshuritawati, UUM

7 Important Truths You Should Know About Being A Postgraduate Student—Useful For Job Hunters

These are the things I want to tell to postgraduate students as I see the truths behind being a postgraduate student.

Having a Ph.D degree is not a ticket for you to get a job. I just realise that the chance I will ever get to join a public university as a lecturer is like <10 %. That’s sooo thin.

These are some pointers I’d like to share based on my experience:

  1. Improve your English proficiency. Seriously. It’s a sad truth, but the first impression is always important, and that is your English.
  2. Publishing papers is more important than reading without writing.
  3. Manage your time, and try your best to graduate on time. Usually, the organisations that will hire you are concerned about GRADUATE-ON-TIME, especially if you hunt for a job in a university.
  4. Excel academically, but get active in university societies (faculty level, at least) too; so, you beautify your resumé. Organize and attend workshops if possible. This, too, would assist you in your study and career later.
  5. Your attitude to others matters; but, you don’t have to please everyone. Build a good relationship with your supervisor and labmates. But, never take it too much because some will just use you. Just. Be. Careful.
  6. Be active, bold, and dominant. No one cares if you are weak.
  7. Make sure your social media is neat, contains good posts and not complaints.

Being good in academics is a must for postgraduate students. But, it is still not enough if you want to use your certificate to hunt for a job. Unless you just want to gain “knowledge”.

Nur Nabihah

This Professor Shares An Important Note For Those Who Have Finished PhD

Sharing for young researchers/academics: (11092018)

💢

“What should you do once you’ve successfully completed your PhD study?” 😎

💢

Facts:

1. Getting a PhD is not an easy task. It is not for everyone. E. g. milk is for everyone. PhD is for the select few 😋(maybe for those who don’t drink milk..he he)

2. Completing a PhD means you are entitled to use the title “Dr.” in front of your name OR put the letter “PhD” after your name. 😬

At least, in the campus surroundings, you will be called Dr. so and so. Ourside the campus areas, you’ll most likely be called “Pakcik, Makcik, Uncle, Auntie, Abang, Encik, Ms, Mr, Bro or Bai”😉..Well, it depends where you are and how you look like.

3. You have spent at least 3 years of your precious life to chase the PhD degree and manage to catch it. Just in time. 😃

——

So, what normally happens right after you got your PhD degree?😕

—–

Normally you will feel really really good about yourself.

In fact, I have seen just too many PhD graduates who spoke and acted as though they are the only one who has a PhD degree.😏

Actually, this phenomenon is acceptable and quite typical, for the first few weeks of you successfully completed your PhD (I went thru it just like everyone else😀). We know you are now a “Dr” and not just any typical “Encik, Puan or Cik”. Yes, we know😎.

The phenomenon is a bit chronic if one has actually graduated from faraway places like Sweden or Canada or Wakanda. Normally, this out of the world feeling will wear out in a matter of few months or shorter. Normally, after one really realized there are many PhD holders around.😐 Don’t worry, please enjoy it while it last.

—— 👤 ——

Okay, back to business, what should you do?

[ie. after taking time off or having a short break from everything related to your PhD thingy]

1. If you are now officially a faculty member in one of the public IHLs, you need to immediately get detail info on how to get appointed and confirmed in your position as faculty member or academic staff.

What are expected to secure your academic post? (assuming you’ve not secured it)

2. Find a mentor or get to know the senior faculty members in your Department. Build a good rapport and positive first impressions. Make friends and not create enemies. 💥

3. Seek your peers who are also new and struggling to get accustomed to the academic eco-system.

4. Understand your bosses. Who is your immediate boss? Dean? Head of Department.👴

5. Get to know the support staff members in your Faculty (Administrations & Technical)👷🙅

6. Maintain your contact with your PhD supervisor or alma mater and find ways to solidify the relationship further.👥

7. Find ways to extract more publications from your PhD work. Maybe you can think of converting your PhD thesis into a proper book and not just left as monograph or thesis form.

8. Find a sense of purpose and raison de etre for being in an academia or IHLs.

Why you are where you are?

Why not somewhere else?

Find your purpose of being! 💞

9. Plan out your career, at least for the next 10 years.

10. Take actions now! Don’t wait for anyone.

———-

Summary:

Somewhere down the road, you will feel frustrated and lost. You are not sure what you’re supposed to do in the high pressure and KPI-oriented environment. You felt as though nobody cared about your well-being. You would hope that after completing the much sought after PhD degree, life would be easier. None whatsoever! 😓

Now, you must persevere. In order to climb the academic career ladder, you must plan and execute and take time to ponder and reconsider all options.😇

If you have the grits and determinations to complete a PhD degree, climbing the academic ladder is peanuts. You can do it.

Remember, you are already a DOCTOR*!

Carpe Diem.💨💨💨

—–

* one who knows how to diagnose and treat an illness based on symptoms.

p/s: please share if it can benefit others.

—————
written by:
Prof Ir Dr Mohd Rizal Arshad
eerizal@usm.my

Start Your PhD With These Mentalities

At the moment you decide to embark on your PhD journey, it marks a change in your life as a whole. Thus, you will start to notice a change in the way you process information, talk and write, as well as your worldview.

For that, you would have to possess these three mentalities to better prepare yourself mentally before starting your PhD.

1. The “Idiot” Mentality

A PhD candidate is basically an idiot, I kid you not. Who else would submit themselves to mental torture and physical pain just to get a piece of paper to validate their education status? On a serious note, putting yourself in an “idiot mode “would open your mind in receiving new knowledge, acquiring new theories and accepting other people’s opinions.

Your ego? Set it aside not just for this PhD journey, but for life. Be humble and accept the fact you have a lot more to learn and you are not the know-it-all your classmates hated for knowing all the answers.

2. The “We-Not-I” Mentality

Unless you have a robot for a supervisor or raised by a pack of wolves, then most likely you are not alone. Ask, and ye shall receive. Please fight the tendency to become a hermit and spend your life in a “cave”, and reach out. This is what separates the mediocre and the excellent. The people you meet in your life are brought to you for a reason, and will assist you if you ask for it. Remember that your supervisor is a call or an email away. Your family is the rock that will ground you and help you focus.

Some people say, there’s light at the end of the tunnel. But then again, why choose a dark tunnel in the first place when you have well-lit roads to travel? In this day and age, our tunnels have good air circulation and lights, so why subject yourself to a “dark journey”? You will be surprised with what you will learn from strangers, especially when you start collecting data through interviews and surveys. Embrace these characters with an open heart, and let the knowledge in.

3. The “Begin With End In Mind” Mentality

Of all the three mentalities, this would the mentality to start all mentalities with, meaning this is the MOST important. I am not kidding when I say that positive thinking is IMPORTANT. NEVER start your journey with a mindset that you will not be able to complete your PhD on time. If you don’t believe in yourself, how do you expect others to do so?

This mentality will drive your planning, because as you are aware, pursuing your PhD is a process. So, a proper planning is essential. Don’t be afraid to make changes to this plan along the way. Like a GPS, this mentality would guide you to your destination. Display your goals proudly in sight, so in a moment of doubt, you can look at it and be motivated again.

With these three mentalities, your PhD journey would not be a torturous one, but in fact, an enjoyable exploration to discover a different side of you. Don’t just trust me, but the millions of those who have embarked on this journey before.

Muhammad Zaki Ramli

Founder of Proofreaders United

One-Stop Centre for Academic Services