TIP MUDAH! RAYA TAPI TESIS JALAN JUGA.

#TIPS #TULISTESIS

Raya datang lagi! Tapi tesis aku macam mana? Tip ini bantu anda kekalkan momentum!

Antara perkara yang menjadi kerisauan pelajar PhD ialah kurangnya momentum untuk menulis tesis disebabkan cuti raya.

Jika kurang momentum, OK lagi. Apa jadi jika hilang momentum terus? Nauzubillah!

Ia mungkin sahaja terjadi khususnya jika kita tidak mengambil langkah mengekalkan momentum menulis tesis.

Berikut ialah antara tip yang mudah untuk anda lakukan agar selepas raya nanti anda dapat menulis tesis selaju dan sepantas sebelum raya.

1. Sehari sebelum raya, ambil masa 2-3 jam untuk MERANCANG bahagian tesis yang perlu kita sambung selepas balik raya. Tidaklah kita mati kutu apa dan bagaimana untuk sambung tulis tesis nanti.

2. Jika akan balik kampung, cetak beberapa artikel jurnal yang akan kita baca ketika bercuti di sana. Bawa highlighter sekali. Di kampung, tetapkan masa bersendiri selama sejam dua untuk membaca. Apabila mahu sambung menulis tesis nanti, sudah tahu mahu rujuk bahagian mana di dalam artikel itu.

3. Pasang (install) aplikasi Trello dan gunakannya untuk menangkap idea menulis yang mungkin muncul pada bila-bila masa ketika raya nanti. Rujuk video ini untuk ketahui cara menggunakan Trello: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1472950556138910&id=719257608174879

4. Sehari sebelum balik raya, rakam suara kita membaca kandungan draf tesis yang sedang kita tulis. Dengar ketika memandu balik kampung. Tanam dalam otak kita bahawa kita masih dalam mood menulis tesis. Rakam suara dengan telefon pintar kita sahaja. Dengar pun di telefon pintar. Dengar berulang-ulang kali pun tiada masalah. Langkah ini juga boleh membantu kita untuk persediaan viva.

5. Jangan matikan (shutdown) komputer kita. Tetapi biarkannya dalam mod Hibernate. Biarkan semua software seperti MS Word, SPSS, dan Mendeley masih aktif. Letak nota di dalam MS Word tentang apa yang perlu kita sambung selepas raya nanti. Tidaklah seperti segalanya bermula daripada kosong semula apabila kita mahu sambung tulis tesis.

Anda mungkin ada tip yang turut berguna. Jom kongsikan sama-sama di bawah?

Terima kasih untuk gambar dan bacaan yang saya turut sarankan:
https://www.katebitters.com/keep-up-writing-momentum/

Muhammad Zaki Ramli

Berjaya ke Persidangan di Indonesia, Gadis Ini Kongsikan Tip Menarik untuk Berjaya Sepertinya. Tip #13 Boleh Buat Kita Sentap Minda

Alhamdulillah ACCEPTED lagi !

Berkat doa Mok, adik beradik, supervisor dan kawan – kawan.
Semoga ilmu ini berguna kepada seluruh umat manusia.

#Scopus #International #Indonesia #PhD

Tip-tip penting berikut seharusnya diikuti:

TIP 1: selama setahun, setiap bulan, saya bagi kat supervisor satu jumlah wang, sebagai contoh rm700. So darab la rm700 x 12 bulan: berapa ?

Masa dan duit yang dapat dahulukan utk PhD. Baju raya pun tak beli.

TIP 2: Buat siap – siap draft untuk stok paper. Sebagai contoh, saya buat 4 yang sv dah cek detail. Bila ada conference tinggal edit je masukkan dlm template. atau bila SV mintak paper, cepat je kita email.

TIP 3: Apa sahaja kita buat kena bincang dan dapat persetujuan daripada SV. Sepanjang saya buat PhD, saya cukup2 makan jer. Berjimat.

Setiap bulan yang saya bagi pada SV, tujuan untuk pergi workshop, pergi conference, proofread dan etc.

Kalau full time, selama 1 tahun sila setiap hari duduk bilik dekat dengan SV.

Macam saya, 1 tahun duduk merata, kemudian 1 tahun duduk dekat dengan bilik SV & bagi duit minta SV pegang.

Sekarang baru nak masuk 2 tahun, saya tengah nak siapkan tesis.

Cubalah perlahan – lahan tips saya ni. Allah banyak bantu saya. Saya tak ada duit, tapi keinginan untuk habiskan PhD lebih besar dari segala galanya.

TIP 4: Banyakkan sedekah terutama pad anak yatim dan jangan tinggal solat subuh di masjid. Setiap hari doa supaya Allah tunjuk jalan. Jangan berharap pada manusia sangat. Mintak keluarga doakan kita. Niat buat PhD kena betul. Saya pun bukan seorang yang baik pun, tapi saya cuba.

TIP 5: Banyakkan buat paper sebab paper ni kecik, jadi dia boleh guide kita untuk isi lompong dalam tesis. Saya pun tak pandai sangat, tapi sikit2 boleh.

TIP 6: Cari problem yang kita boleh cuba selesaikan atau cuba penuhi objektif, subjek yang kita minat dan kita boleh buat (mampu). Biarlah tesis kita biasa2 sahaja, janji kita boleh buat.

TIP 7: Jangan jadi katak bawah tempurung, keluar bersosial dengan player dalam bidang tesis kita. Mudah untuk kita kutip data nanti.

TIP 8: Dengar kata SV & CO SV. Ikut sahaja kata mereka. Semua untuk kebaikan kita

TIP 9: Pastikan SV tahu kedudukan kita kat mana. Saya balik kampung/sakit saya inform pada SV. Jangan hilang dari radar beliau.

TIP 10: Berkawan dengan calon PhD dari semua bidang. Jangan malu nak bertanya. Tebalkan je muka. Tak salah pun bertanya. Kalu tak tanya, sesat jalan.

TIP 11: Pastikan ada contoh TESIS & PAPER orang lain yang hampir dekat dengan tajuk kita, supaya kita ada guide dari situ. Kita tengok gaya dia menulis.

TIP 12: Banyakkan melibatkan diri dalam pertandingan, workshop dan sewaktu dengannya. Jangan jadi ‘pelajar’ semata – mata. Bina networking.

TIP 13: Kalau rasa MENTAL BLOCK, ingat kita yang BUAT TESIS, bukan TESIS buat kita.

Ni antara nasihat humble dari saya. Semoga membantu.

Cik Rabiatuadawiyah Kari,
Jangan jadikan tidak ada biasiswa dan tidak kerja tetap sebagai alasan.

Berjaya Tamat PhD dan Siap Ada Produk Kesihatan!

KENALI POTENSI DIRI ANDA

Assalamualaikum guys

Alhamdullilah, tamat sudah PHD ku yg berzaman. Mls nak kira berapa tahun phd aku nie. Yg penting dah lepas.
Terima kasih kepada mak abah yg tabah melayan kerenah anak bujang (now tak bujang) yg malas nie. Tak lupa kepada bos2 ku yg mmg dah masak dgn perangai aku. TQVM
Berbalik kepada tajuk, ada apa dgn tajuk aku tu.

Nak dijadikan cerita, once upon a time during my phd study:

1. kat starbak (aku pow kawan aku ye), kami dok acah hipster borak pasal masa dpn. Masa depan ye… Smua now phd holder yer. One of the topic, apa yg ko blh buat dgn skills ko. Member2 aku nie serius pandai. Programming lah, big data, antenna lah, aku tak paham smua tu. Aku just angguk dan buat2 paham bila borak pasal phd masing2. Diorg banyak skill yg blh apply after phd abis yer. BILA TURN AKU, AKU BLUR. AKU RASA, I HAVE NOTINGGG, NOOTIIINNGGGGG.

Then member aku ckp, aku ade skill nak buat nutraceutical product mcm dherbs ect. Just aku up skit sbb aku blh bt scientific validation on the product. Hahahaha. PHD Research aku nie nutraceutical area sort of lah. So mmg aku blh kata bab product formulation, validation, production, registration smua aku blh buat. Tapi yg aku master bab formulation and validation. Dari saat tu, aku triggered nak bt product. Tp actually ssh yer.

2. Kat court badminton, ade sorg kawan aku, die supplier brg ke hospital and clinics mostly. Aku pun ade beli barang kat die. Most of the time bila aku nak beli barang, aku akan beri bayak info ttg brg aku nak. So mmg byk lah ilmu aku dlm bab beli barang nie. Tak disangka sangka, member aku impress dgn cara aku. Die suggest aku jadi supplier sbb byk tahu pasal barang lab. Aku triggered gile bila ade org ckp skill yg kita sendiri tak Nampak. BTW, kat lab, aku nie mmg keje aku apply geran, urus geran, perabis duit geran.

APA YANG AKU DPT DARI PHD

1. Cerita 1: Sbb trigger sgt, aku berangan nak bt company yg jual local nutraceutical product, yg dah scientifically validated especially from universities. Angan2 jd kenyataan guys. Aku buka Whole Nature. One of the product adalah dari pHD aku, iaitu #aidecine. Polyherbal supplement to maintain normal blood glucose. Korang rajin2 lah like FB Whole Nature. Even product nie klinik pun ambik. Korg rajin2 lah tgk kat fb Whole Nature nak tahu info lebih.

2. Cerita 2: Ini super triggered. Lama juga aku berangan nie. Aku pun dok bincang2 dan berangan ngan member lab untuk buka company supply barang dgn harga yg murah. Maka tertubuhlah Tricell Bioscience Resources. Fokus kami adalah jual barang lab dgn harga yg murah compared to supplier lain yg mmg cekik darah. Syukur, mmg successful. And its growing. Korg like2 share2 lah FB Tricell Bioscience Resources yer.

MORAL OF THE STORY, CPT HABISKAN PHD ANDA.

KENALI POTENSI DIRI ANDA. KAWAN SEBELAH KAN ADE. COBA TANYA DIE. Kalo die ckp taka de, kau hempok aje.

Penulis: Hassan Fahmi, PhD

Doing PhD? This is a MUST READ!

Tips for postgraduate students:😎

“How to write your thesis so that you can convince the examiners to give you a PASS?”

Let me ask you one important question assuming you’re doing a PhD study.

“What is the purpose of you doing your PhD study?” 😕
———-
To discover new knowledge which will help humanity

To formulate a formula which will match the one invented by Einstein (remember E=mc2)

To qualify for the Nobel prize in Weird Science (Is there such a category? I’m not sure)

To win the best PhD student award etc.
———-

Very noble intent indeed. Good for you.

But, I always tell my PhD student and those PG students I bumped into..that the purpose of doing a PhD is..

“To get a PhD”😇

It is as simple as that. Nothing more or less. 😁

Because of this simple purpose of research life, you need to know what are needed to pass your PhD study.

i) Need to have a good research problem

ii) Need to do a solid research work

iii) Need to write a convincing research thesis (and submit it)

iv) Need to pass the Viva Voce

v) Do the correction and submit the final hard bound copies.

vi) Voila! You’re free…free at last💥

———

What is a good PhD Thesis?

i. Good command & use of English Language*!

* – I’ve assumed English Language is the mode of communication in your University. In case the language is Latin, Greek or French, I’m sorry. Please change accordingly.😁

ii. Must have a logical and cohesive structure

iii. “Easy*” to read and not entangle with inconsistent terminologies.

* – there is no thesis that is easy to read for those outside the field. But, if it is very difficult to read for those within the field, you’re in trouble waters.

iv. Argue logically and convincingly on the proposed method

v. Contain sufficient quantitative and qualitative data to show validity of proposed method

vi. Must have element of benchmarking

vii. Have shown solid theoretical, design and implementation analyses.

viii. Can coherently and consistently argue your novelty claims.

—————

A standard PhD thesis should have a structure as follows:

Chap 1: INTRODUCTION

(Research Background, Problem statement, Objectives, Scope and thesis overview)

Chap 2: LITERATURE REVIEW

(Must show gap analysis which support the research problem and proposed method)

Chap 3: RESEARCH METHODOLOGY

(Must show how you have “attacked” the research problem, theoretical foundation and design approaches & steps to investigate the viability of proposed method)

Chap 4: RESULTS & DISCUSSIONS

(These will prove that your research efforts are not in vain and you have solid proofs that your findings are real and should be accepted by the examiners. You also can show that some good publications have been produced as the results. Elements of benchmarking must be shown)

Chap 5: CONCLUSION & FUTURE WORK

(Must tally with the objectives and highlight the contributions to the body of knowledge)

These 5 chapters are the basic building blocks. If you write these well, you work will be accepted and increase the % for passing.

There are many guide and reference books on how to write a good thesis. Mine is the simple version. One which you should have in order to meet the minimum requirements.

—–
Additional notes (added on Fri, 110818):

There are other research thesis structures which are also accepted. Some thesis may look like a compilation of published papers. In Japan, one can be awarded the “Doctor of Science (D.Sc)” for such submission. As far as I know, it is not yet common practise in many Universities in Malaysia. Bottomline, write to make easy understanding of your work and not to dazzle readers with bombastic words.

——

Last point:

To produce a good thesis, one must write well.
To write well, one must write often.
To write often, one must have a solid purpose.

Good luck in your thesis writing ✍️.

p/s: pls share with others if they can benefit from the pointers. Tq 😇

Author: Prof. Mohd Rizal Arshad, USM

Bekas Penuntut PhD di Singapura Ini Berkongsi Kisah Pahit Jerih Beliau

Sekadar berkongsi kisah PhD saya.

Sejak muncul isu MyBrain ditangguhkan, saya baca ramai kawan-kawan di Malaysia mula risau akan hal kewangan untuk melanjutkan dan meneruskan pengajian Master dan PhD.

Saya faham rasa risau tu bagaimana. Sebelum ini, saya pernah bangkitkan isu kewangan yang sama di DSG, di mana saya pelajar yang sedang melanjutkan pengajian PhD di luar negara di bawah biasiswa SLAI tidak dapat menyambung biasiswa untuk tahun ke-4 pengajian. Ketika itu, tiba-tiba tiada penyambungan biasiswa selepas Tahun ke-3 pengajian. Saya sangat terkesan dengan isu ini kerana pengajian PhD saya adalah mix-mode dan 4 tahun (lebih kurang macam USA. Bezanya USA ada sekurang-kurangnya 12 subjek wajib daripada dept, saya pula ada sekurang-kurangnya 6). Ramai juga kawan-kawan lain yang melanjutkan pengajian di luar negara yang terkesan dengan masalah kewangan ini.

Saya hampir-hampir berputus asa.

Tapi…

Itulah.. Bab rezeki ni, susah nak jangka. Perjalanan PhD saya di tahun terakhir pengajian itu agak menarik. Dengan kerja part time sebagai pembantu penyelidik dan ulang alik antara JB dan Singapura dengan menaiki bas awam untuk simpan duit dan kurangkan perbelanjaan harian, akhirnya saya berjaya membayar yuran pengajian sendiri untuk semester ke-7 yang berjumlah hampir RM40,000.

Untuk Sem ke-8, duit simpanan sendiri dah tak ada. Gaji yang terkumpul dari kerja pembantu penyelidik tak mencukupi. Hampir semua dah digunakan untuk bayar sem ke-7. Saya terpaksa pinjam duit parents sikit, duit tabung Haji anak, dan minta tolong suami buat personal loan sebanyak RM30,000. Akhirnya berjaya juga bayar yuran pengajian penuh untuk sem ke-8.

Syarat nak hantar thesis mestilah bayar yuran pengajian penuh dahulu.

Tapi, saya masih gigih untuk cuba dapatkan diskaun 50%. Dua bulan pertama semester ke-8 tu memang pulun habis. Siap objektif ke-4. Terus bersengkang mata siapkan thesis. Alhamdulillah, dari segi penulisan, saya tiada masalah yang besar. Akhirnya saya berjaya hantar thesis untuk semakan sebelum cuti pertengahan sem-8 dan dapat diskaun 50%. Pihak universiti “refund” semula 50% daripada yuran pengajian tu selepas 3 bulan saya hantar thesis. Dapatlah saya bayar semula separuh daripada hutang-hutang saya.

Dipendekkan cerita, selepas saya hantar thesis, tiba-tiba saya dapat surat daripada KPM. Akhirnya permohonan lanjutan biasiswa saya yang gagal untuk sem ke-7 sebelum ni, diluluskan. “Backdated money was received in May 2018 and I used them all to settle my husband’s personal loan and the money I borrowed from my family.” Tidak lama selepas tu, saya lulus viva voce dengan sedikit pembetulan pada 1 Jun 2018, selesai pembetulan dan sempat “upload final thesis” dalam sistem dan dapat sertai majlis graduasi untuk kelas 2018. Akhirnya, semua hal penting dan hutang saya berkaitan PhD selesai dalam tempoh kurang 5 bulan daripada tarikh saya hantar thesis. Sangat cepat.

Apa yang saya nak sampaikan:

1. Duit itu penting untuk sambung belajar diperingkat tinggi, tapi ia bukan sebab yang utama untuk kita berputus asa.
2. Pastikan kita memang niat belajar kerana Allah swt. Sambil berusaha sungguh-sungguh tu, kita juga kena banyak berdoa kepada Allah swt, kerana Dia yang memberikan rezeki. InsyaAllah akan ada jalan untuk selesaikan masalah kewangan ni. Allah swt akan bantu. Kadang kala dengan cara yang kita tak sangka.
3. Sebenarnya dugaan dalam menuntut ilmu ini boleh buat kita jadi seseorang yang kita tak sangka. Bermalam di ofis, mandi di masjid, tumpang tidur di masjid, penat ulang-alik, tidur dalam bas yang macam tin sardin, sampai rumah lewat malam, menangis dalam bas dan train, semua tu saya dah rasa apabila saya tiada tempat tinggal di Singapura.
4. Walaupun kita ada masalah kewangan, jangan kita risau untuk bersedekah. Allah swt akan balas 10 kali ganda.
5. Dapatkan bantuan daripada SV dan pihak universiti. Alhamdulillah, SV dan co-SV saya sangat baik dan sangat memahami. Mereka banyak bantu saya. Terutamanya SV yang flexible dengan waktu saya bekerja kerana tahu kepayahan saya ulang-alik dan tawarkan saya kerja sampingan sebagai pembantu penyelidik, grader dan lab demonstrator.

Saya doakan semoga kawan-kawan yang sedang buat PhD tiada masalah kewangan dan jika ada, moga dapat diselesaikan dengan baik, InsyaAllah. 🙂

Dr. Ricca Rahman Nasaruddin

SV SIBUK VS. PROOFREADER: MANA BOLEH!

SV SAYA SIBUK SANGAT UNTUK SEMAK TESIS SAYA. BOLEHKAH SAYA GUNA KHIDMAT PROOFREADER UNTUK BANTU SAYA?

Soalan ini analoginya seperti: Doktor di klinik sibuk sangat. Boleh saya minta jururawat diagnosis penyakit saya?

Mengejutkan juga kerana ramai postgrads ada masalah di atas kemudian menjadikan proofreader sebagai “penyelesai” masalah mereka.

Pada pandangan saya, sebaik-baiknya tugasan menyemak tesis, sebelum ia dihantar kepada examiner, perlu dilakukan oleh SV. Takpun, co-SV.

Jika dari awal sudah dapat kenal pasti bahawa SV kita jenis orang yang sangat sibuk, cepat-cepatlah cari co-SV yang boleh bantu semak tesis kita.

Sayang betul jika dah sampai tahap tesis siap ditulis, tapi tersangkut kerana “SV sibuk”.

SV pun satu hal. Kena pandai bahagikan masa untuk anak buah. Pasti banyak “SV sibuk” ini berasa segan jika saya ceritakan kisah seorang figura terkenal di Malaysia yang sanggup meluangkan masa dengan SVee-nya walaupun ketika itu dia sedang menunggu di lapangan terbang untuk ke luar negara bermesyuarat. Kita cerita bab ni lain kalilah.

Berbalik kepada perbincangan di atas, jangan harap khidmat yang diberikan oleh proofreader sama mahupun serupa dengan nasihat yang diberikan oleh SV.

Proofreader tak tahu hujung pangkal kajian kita. Jadi, khidmat yang diberikan terhad kepada apa yang sudah tertulis di dalam tesis.

Walhal, tesis yang masih mentah, belum disemak oleh SV, banyak lagi perlu dibetulkan khususnya dari sudut content.

Tak boleh expect proofreader untuk sentuh dan beri nasihat tentang content kerana bukan itu skop tugasan proofreader.

Bukan satu dua cerita saya dengar, proofreader dikambinghitamkan kerana kegagalan seseorang postgrad. Walhal proofreader itu diminta buat kerja yang bukan kerja dia.

Proofreader tu pun satu. Main terima je tawaran tugas yang bukan kepakaran dia.

Kesimpulannya: gunakan khidmat SV sebaik-baiknya. Jangan jadikan “SV sibuk” sebagai alasan.

Muhammad Zaki Ramli
DSG Advisor (Proofreading)
#proofreadlah

Translation Service English to Malay – Don’t Make These Three Common Mistakes In Translation. #3 Is The Most Common One

Translation Service English to Malay Don’t Make These Three Common Mistakes In Translation. #3 Is The Most Common One

When you know how to speak two languages very well, surely translating from one language to another is a piece of cake, right? You couldn’t have been more wrong. However, here are 3 common mistakes you need to watch out for and avoid when doing the translation and might need translation service English to Malay:

Common Mistakes in Translation #1
Trying hard to translate words that don’t make sense in the target language

When you translate English to Malay sentence that contains articles ‘the’, ‘a’ and ‘an’, it is not necessary to translate each of the articles every time it appears in the source language.

Sometimes it’s okay when you translate BI to BM the article “the” as in “The book is missing” to “Buku itu hilang” but in the context of “The Sun is missing” you should drop “the” and forget about translating it.

The same goes when you translate BM to BI word like “lah”, a filler expression common in Malay. You’re in for a hard time if you insist on finding the English word that fits it word for word.

Some words just have no substitute in the target language and you just have to accept that and move on.

You may inquire for translation service English to Malay  Proofreaders United founded by Mr Zaki.

Translation Service English to Malay Malaysia

Mr. Muhammad Zaki is a life member of Malaysian Translators Association (no. 1331) and has been in translation field since 2009. He is also a trainer of translation classes with private and goverment departments.

 

The Founder of Proofreaders United since 2015, Zaki is now working as a translation consultant, who connects quality translators with clients from different fields and industries.

 

Common Mistakes in Translation #2 Translating idioms and culture-specific phrase literally

When you want to translate English to Malay sentence that is actually an idiom you have to be more discerning as it involves nuances and needs a good understanding of the source language.

Say you want to translate BI to BM the phrase “If the shoe fits, wear it” you should not literally translate it to “Kalau kasut tu muat, pakai lah”. Sounds like you are offering your shoes instead of you shooting off snide remarks.

Granted, the literal meaning is changed when you translate BI to BM the idiom as “Siapa makan cili, dia terasa pedas.” but the meaning and effect is more culturally appropriate for the audience of the target language.

Conversely, some people translate BM to BI the expression “Saya nak belanja awak makan” literally to “I want to spend you”. To an untrained ear, that would sound rather creepy.

 

Common Mistakes in Translation #3

Relying heavily on Google Translate to do the translation

Translation using Google Translate

When pressed for time, you may decide to cut corners and use whatever available online translation tools to help you translate. The most popular one being Google Translate.

Due to the nuances required to relay original ideas when translating, which Google Translate has yet to master you’ll find that translating text with complex grammar also presents another challenge to the online tool.

It is nothing unusual to find that when Google is used to translate BM to BI  the sentence like “Noni makan pukul 10.30” the tool can’t properly decide whether “makan” should be translated as “eats” (present tense), “has eaten” (past perfect tense) or “ate” (past tense).

The same goes for translating phrases that involve words for plural or singular, and gender-specific words like “he” or “she”.

Case in point, certain words could be inaccurately translated when you Google translate BM to BI phrases such as these:

1. Guru mesti bersedia. (Teachers/A teacher must be ready)

2. Dia tidak menyukainya. (He/She doesn’t like it)

Thus, to translate BM to BI using machine won’t always give the result you wish for. This shows that translating the text of any kind still needs a human touch to make it accurate. Past incidences have shown that translation mistakes, no matter how small could give rise to huge ramifications.

So it pays to bear that in mind and avoid any such mistakes when you translate English to Malay sentence and vice versa.

Alternatively, you can always seek for a translation service English to Malay that offer help from any professionals out there with an affordable fee. You may find them here and get their quality translation service from RM0.15 per word.

 

 

Translation Service English to Malay by Proofreaders United

NEW! (2018): You may choose Advanced proofreaders (from RM6 per page) or Premium proofreaders (from RM12 per page), depending on your budget.

Kindly contact Syed on WhatsApp (just click here) or contact +60122052395 should you need a clarification. You can also contact us via email proofreaders.united@gmail.com.

Also visit our Facebook Page here.

One-Stop Centre for Academic Services