SIAPA LAGI NAK GRAD SEM DEPAN… ANGKAT TANGAN!

Bahagianya kalau dapat grad cepat-cepat kan?

Lepas tu boleh apply kerja dan stabilkan hidup.

Takpun cepat naik pangkat sebab dah ada kelulusan akademik lebih tinggi.

Ahli keluarga pun gembira sebab dapat luangkan lebih masa dengan mereka.

.

Tapi… tesis tak lepas2 sebab masalah grammar?

.

Jangan risau… Kami di Proofreaders United boleh bantu baiki thesis anda. Mana-mana yang ada masalah bahasa, ayat sukar difahami, tak tahu nak letak “are” ke “is” ke, “was” ke “were” ke, serahkan saja kepada kami.

.

Kami ada proofreader yang berkelulusan tinggi dan berpengalaman bagi menyemak thesis anda.

.

Pastikan SEM DEPAN adalah SEM TERAKHIR anda!

.

Borang ini membawa anda ke arah GRADUATE SEM DEPAN:

http://bit.ly/PRunited

http://bit.ly/PRunited

http://bit.ly/PRunited

.

Tunggu apa lagi? Tindakan yang pantas, hasilnya pun pantas! Konvo depan dapatlah NAIK PENTAS.

.

#proofreading

#proofreadlah

#proofreadingservice

Buat malu jadi rakyat Malaysia jika tak tahu maksud perkataan merdeka ini.

Bulan kemerdekaan muncul lagi. Pada bulan ini, akan bergemalah beberapa perkataan yang tak berapa nak disebut pada bulan-bulan lain.

Tapi kita tahu ke maksud perkataan-perkataan tu?

.
1. Semboyan

Sedap kan perkataan? Macam gabungan perkataan sembo dan boyan (buaian). Kah kah. Taklah. Maksud perkataan ni ialah tanda alamat spt kibaran bendera (bunyi tetuang dll) yg di­gunakan utk memberitahukan se­suatu. Alah, macam isyarat gitu.

.
2. Raga

Bukan raga bakul tu. Tapi “jiwa dan raga”. Kau jangan buat lawak bawa bakul semasa nyanyikan lagu patriotik ni! Maksud raga ialah badan, tubuh. Jadi, kalau kita kata “kukorbankan jiwa dan raga”, maksudnya kita korbankan hati dan badan demi negara. Gitu…

.
3. Dirgahayu

Sejak Datuk Siti dan Faizal Tahir popularkan lagu Cinta Dirgahayu, perkataan dirgahayu ini kembali naik. Bukan hanya pada musim merdeka. Apa maksud perkataan ini? Iaitu “(mudah-mudahan) dilanjutkan usia; dipanjangkan umur.” Jadi kalau kita kata “Dirgahayu, Tuanku!”, maksudnya kita doakan kesihatan sultan.

.
4. Tanggal

Bukan tanggal pakaian! Tapi macam dalam lirik lagu Sudirman, Tanggal tiga puluh satu… maksudnya? Ini dia: bilangan yg menunjukkan hari yg ke berapa dlm sesuatu bulan. Jelas kan?

.
5. Nusa

Sikit lagi bunyinya macam Rusa. Kah kah… tak ada kaitan. Nusa ni senang kata bermakna tanah air lah. Tanah tempat tumpah darah. Kenapa tumpah darah? Sebab masa kita lahir, darah (atau air ketuban) emak kita pecah lalu tumpah dan banjirlah wad hospital. Kah kah… lalu termaktublah nama hospital itu di dalam surat beranak kau sampai kau mati.

.
6. Pertiwi

Biasanya dipasangkan dengan perkataan ibu pertiwi. Ada ke orang bernama Pertiwi, jadi emaknya dipanggil Ibu Pertiwi? Kah kah! Tak adalah. Pertiwi ni sama maksudnya dengan nusa. Tanah air. Siapa kata bahasa Melayu miskin kosa kata?

Ada lagi perkataan musim kemerdekaan yang kau nak tahu maksudnya?

Anda belajar sesuatu?