Calon PhD yang Sudah Viva Ini Kongsi Tips Kejayaan Dalam Pengajian

assalamualaikum semua,

ketika ini saya sedang membuat pembetulan dalam tempoh 6 bulan.

Sedikit tips yang saya share sepanjang menjadi calon PhD (dan masih lagi menjadi calon).

1. Mula berjinak dgn penyelidikan sebelum daftarkan diri sebagai calon Phd. anda kene masuk bengkel penyediaan proposal. untuk sampai ke viva, saya sendiri telah attend sebanyak 3 kali penyediaan proposal.

2. Mulakan menulis jurnal mengikut research objektif kajian anda sebelum proposal defense bagi mencapai target publication berindex kerana penerbitan memerlukan masa yang agak panjang. anda mungkin terima komen2 yang pedih pada peringkat permulaan namun ia sangat membina.

3.kenalpasti nature kajian anda dgn baik seawal mungkin, ia dapat membantu anda fokus dalam kerja2 analisis. kalau tidak, anda menghabiskan banyak wang untuk semua kursus. so decide awal2….if quantitative decide which one pls sem or cb sem or just regression.

4. Cuba memasuki pertandingan inovasi, poster competition or Innovative & Creative Circle kerana pengalaman2 tersebut sgt bharga utk membina keyakinan diri.

5. Teruskan membaca dan menulis setiap hari walaupun hanya 1/2 jam. kalau x sempat baca pun x pe…. bawa je ke mana2 utk beri semangat.

6. Raikan setiap kejayaan yg diperolehi. contohnya, kalau lulus proposal defend, or berjaya analisa data dgn betul, boleh bawak family pergi ke legoland ke or mana2 la.

7. Cari rakan rakan baru dlm FB yang selalu memberi motivasi dan kata rangsangan. ini sangat penting untuk kekalkan motivasi sehingga ke akhir garisan. 

8. Cuba libatkan diri anda dalam penilaian jurnal berimpak tinggi. anda akan terdedah kepada idea2 baharu yg masih belum dipublish secara meluas yang mana  boleh membantu perkembangan tesis anda.

9. Pastikan hubungan baik dengan sv anda berterusan.

Teruskan perjuangan kepada rakan rakan semua disini. This journey is so wonderful…

(Pandangan dari seorang calon PhD yang non-academician)

Dipetik dan diutus semula dengan izin dan tanpa edit, oleh Dr. Hamdy Abdullah daripada hantaran beliau di Doctorate Support Group di Facebook. Pujian turut dipanjangkan kepada Dr. Abdul Rahim Ridzuan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s