Berjaya Tamat PhD dan Siap Ada Produk Kesihatan!

KENALI POTENSI DIRI ANDA

Assalamualaikum guys

Alhamdullilah, tamat sudah PHD ku yg berzaman. Mls nak kira berapa tahun phd aku nie. Yg penting dah lepas.
Terima kasih kepada mak abah yg tabah melayan kerenah anak bujang (now tak bujang) yg malas nie. Tak lupa kepada bos2 ku yg mmg dah masak dgn perangai aku. TQVM
Berbalik kepada tajuk, ada apa dgn tajuk aku tu.

Nak dijadikan cerita, once upon a time during my phd study:

1. kat starbak (aku pow kawan aku ye), kami dok acah hipster borak pasal masa dpn. Masa depan ye… Smua now phd holder yer. One of the topic, apa yg ko blh buat dgn skills ko. Member2 aku nie serius pandai. Programming lah, big data, antenna lah, aku tak paham smua tu. Aku just angguk dan buat2 paham bila borak pasal phd masing2. Diorg banyak skill yg blh apply after phd abis yer. BILA TURN AKU, AKU BLUR. AKU RASA, I HAVE NOTINGGG, NOOTIIINNGGGGG.

Then member aku ckp, aku ade skill nak buat nutraceutical product mcm dherbs ect. Just aku up skit sbb aku blh bt scientific validation on the product. Hahahaha. PHD Research aku nie nutraceutical area sort of lah. So mmg aku blh kata bab product formulation, validation, production, registration smua aku blh buat. Tapi yg aku master bab formulation and validation. Dari saat tu, aku triggered nak bt product. Tp actually ssh yer.

2. Kat court badminton, ade sorg kawan aku, die supplier brg ke hospital and clinics mostly. Aku pun ade beli barang kat die. Most of the time bila aku nak beli barang, aku akan beri bayak info ttg brg aku nak. So mmg byk lah ilmu aku dlm bab beli barang nie. Tak disangka sangka, member aku impress dgn cara aku. Die suggest aku jadi supplier sbb byk tahu pasal barang lab. Aku triggered gile bila ade org ckp skill yg kita sendiri tak Nampak. BTW, kat lab, aku nie mmg keje aku apply geran, urus geran, perabis duit geran.

APA YANG AKU DPT DARI PHD

1. Cerita 1: Sbb trigger sgt, aku berangan nak bt company yg jual local nutraceutical product, yg dah scientifically validated especially from universities. Angan2 jd kenyataan guys. Aku buka Whole Nature. One of the product adalah dari pHD aku, iaitu #aidecine. Polyherbal supplement to maintain normal blood glucose. Korang rajin2 lah like FB Whole Nature. Even product nie klinik pun ambik. Korg rajin2 lah tgk kat fb Whole Nature nak tahu info lebih.

2. Cerita 2: Ini super triggered. Lama juga aku berangan nie. Aku pun dok bincang2 dan berangan ngan member lab untuk buka company supply barang dgn harga yg murah. Maka tertubuhlah Tricell Bioscience Resources. Fokus kami adalah jual barang lab dgn harga yg murah compared to supplier lain yg mmg cekik darah. Syukur, mmg successful. And its growing. Korg like2 share2 lah FB Tricell Bioscience Resources yer.

MORAL OF THE STORY, CPT HABISKAN PHD ANDA.

KENALI POTENSI DIRI ANDA. KAWAN SEBELAH KAN ADE. COBA TANYA DIE. Kalo die ckp taka de, kau hempok aje.

Penulis: Hassan Fahmi, PhD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s