Artikel Terbit Di Jurnal Q1 Pun Masih Berliku-liku Cabaran… Artikel Panjang Ini Wajar Jadi Pedoman Semua Pelajar Pascasiswazah

Penghabisan PhD bergantung pada doa, mintalah doa pada Tuhan yang Esa. Mintalah sesiapa sahaja doakan, kerna kita tidak tahu doa siapa yang akan dimakbulkan. Doa ibu ayah, suami isteri, anak-anak (termasuk anak kecil), ahli keluarga, rakan taulan, anak yatim etc.. Semuanya..

Izinkan hamba mencoret sedikit refleksi daripada pengalaman sendiri untuk merdeka daripada PhD selepas hampir 4 tahun, dengan dua kali viva dalam tempoh 9 bulan.

1. Doakan dapat examiners yang memahami, tidak sombong dan tidak ego. In my case, examiners adalah rakan-rakan baik (external merupakan ex-sv kepada sv). Ini tidak menjamin they will be nice to you. You need to understand and firmly convince them about the research and the contributions. Boleh amalkan surah an-naml 30-31, mudah-mudahan kita tidak dipandang dalam kesombongan dan ego tetapi dalam suasana penuh harmoni dan profesional academically.

2. Tawakallah dan teruskan usaha walaupun SV kata thesis yang dah siap itu superb. My SV told me the submitted thesis was among the best thesis of his student in this 15 years time. He added that the examineras would find difficulties in asking the questions during the viva. Kata-kata ini berikan motivasi dalam diri, tapi ketika viva terlalu banyak perkara yang berlaku sehingga tak dapat lulus langsung walaupun dengan major correction.

3. Pastikan examiners adalah orang yang directly dalam bidang khusus, kalau tidak pakar pun atleast pernah ada research or paper dalam bidang dan bukannya just kena tipis-tipis. jangan beranggapan hubungan examiners dengan SV akan berikan kelebihan secara total pada kita. Ini boleh berlaku apabila bidang fokus itu terlalu besar. Contohnya seorang prof dalam kejuruteraan mekanikal boleh jadi pakar dalam bidang machining dan tak semestinya dalam material fatigue walaupun kedua-duanya dipayungi dibawah kejuruteraan mekanikal.

4. Selidik latar belakang dan gaya examiners, but ini memang sukar so banyakkan tawakkal. In my case the examiners not really happy when the thesis was submitted in less than three years. The mode of thesis using journal compilations not really impressed them.

5. Dalam viva, jangan terperangkap dengan soalan spesifik yang nampak kecil skop jawapan, variasikan contoh dan cari peluang berikan penerangan dengan keluar daripada lingkaran atau perangkap soalan.

6. Penerbitan dan paper kita yang telah punya citations adalah satu kekuatan, jika journal Q1 akan jadi lebih selamat. Tetapi usah terlalu yakin tetapi tenang fokus untuk present seperti kita melayan layman yang tak tau apa-apa pasal research kita. In my case, paper Q1 yang dah publish dan dicite orang pun dikritik habis-habisan, so banyakkan tawakkal dan variasikan jawapan and stay firm. Dan tiada paper pun bukan masalah sekiranya itu bukan syarat bergraduate daripada University.

7. Keberkatan dan kejayaan kadang-kadang adalah daripada keadilan dan kualitinya masa yang diberikan pada keluarga. Isteri dan anak-anak sengsara sepanjang 3-4 tahun PhD kita, jangan biarkan mereka turut lemas bersama kita yang mungkin down, letih, stress etc. Jangan bawa pulang mood negatif ke rumah, tolong charge semangat dan bawa aura positif pada keluarga. Rancang masa berkualiti dan tanggungjawab pada isteri dan anak-anak perlu didahulukan. Family is first. My humble opinion mungkin Allah tegur bagaimana diri ini kurang prihatin dengan emosi dan kesukaran seorang isteri dengan anak-anak, yang jauh terbang bersama suami hanya utk urusan akademik suaminya. Mungkin ini sebab kejayaan ditunda sejenak , kerana kita juga perlu sedar keluarga menagih kasih sayang dan tunjuk ajar daripada kita.

8. Bagi yang down, rasa teramat sukar perjalanan ini, keluarkan derma/sedekah/infaq secara berterusan. Tolonglah sesiapa yang memerlukan walau apa bantuan sekalipun. Moga Allah buka jalannya. Kalau dapat major/reviva sekalipun, kuatkan diri, buat sebaiknya sehinggalah kita berjaya mahupun ditakdirkan gagal. Jika gagal setelah berusaha sedaya upaya, serahkan pada Allah. InshaAllah ada jalan berkat lain yang Allah sediakan untuk kita, kalau bukan melalui kita sekarang maka mungkin ianya untuk anak cucu kita pada masa hadapan atau tika kita sudah tiada. Yang penting kita sudah buat sehabis baik, sedaya yang mungkin.

9. Janganlah kita irihati atau bersifat negatif apabila ada kawan-kawan kita yang dapat selesaikan thesis mereka ontime atau lebih awal daripada kita. Kita tak tau susah/perit mereka, mungkin yang kita nampak hanya kemudahan dan kesenangan. Kerana tak semua orang akan pamerkan kesusahan pada kita. Sebaiknya kita doakan agar rakan-rakan kita ini akan terus dimudahkan sehingga berjaya. Lupakah kita doa kita pada seorang yang lain tanpa pengetahuannya jika diaminkan oleh para malaikat, maka akan diaminkan kebaikan yang sama untuk diri kita? Maka sentiasalah doakan rakan-rakan kita yang sedang berjuang bersama kita. Jangan pandangan negatif kita menjadi penahan mata (‘ain) yang merencatkan semangat rakan-rakan kita yang telah terkehadapan.

10. Seperti yang semua maklum, PhD adalah jalan yang unik untuk setiap daripada kita. Hargailah ia, usah dibanding-banding. Ada orang mudah jalannya pada mata kita tapi kita tak tahu ada ujian lain yang lebih besar pernah menimpa mereka. Saya sendiri menyaksikan bagaimana ada rakan yang kematian anak, kematian ibu, kematian bapa, kematian suami etc. Ada yang SV meninggal, SV diberhenti kerja, ada yang dirinya sendiri didiagnosis kanser, anak kelainan upaya etc. Apakah dengan membanding-banding kita sanggup alami dugaan besar yang mereka pernah hadapi, sanggupkah? Jika ada yang tamat 3 tahun, alhamdulillah. Jika ada yang tamat 6 tahun, alhamdulillah. Itu jalannya. Jika ada yang gagal, InshaAllah ada jalan yang lebih Allah redhai. Maka bersyukur dan redhalah.

11. Tunduklah diri dan rasalah penghambaan pada Allah. Ketika yakin dengan usaha kita, walau SV sudah puji melambung, tika Q1 jurnal sudah dipublish tp jika ketundukan pada Allah tidak selesai, mungkin kejayaan akan tertangguh, kerana pengharapan dan hati punya sekelumit rasa bangga dan takbur. Beristighfarlah dan betulkanlah niat. Ilmu dan kejayaan akan lahirkan rasa ketundukan pada Ilahi. Sesuatu yang pelik dan mungkin tanda-tanda kita perlu lebih bersedia dan berhati-hqti jika semakin menghampiri penamat semakin jauh kita dengan tahajjud dan airmata pengharapan diwaktu pagi yang hening.

12. Bagi yang sambil berjuang PhD turut berjuang dalam badan kebajikan/dakwah/NGO, teruskan fokus dan juang kerana ada keberkatannya. Akan ada usaha syurga yang memberikan kebaikan dan terbuka jalan dari sumber yang tidak disangka-sangka. Abaikan pemgaruh negatif yang seakan menghasut menjauhkan rakan-rakan dengan alasan fokus hanya PhD kerna apabila terjaga urusan agama dan kebajikan mungkin Redha Allah bersama kita. Maka siapa mampu menolak kebaikan yang telah ditetapkan-Nya?

13. Apapun yang berlaku, hormatlah pada guru-guru yang mendidik kita. Ini termasuklah SV dan examiners walau apa bangsa mahupun agama. Moga-moga ada keberkatan apabila kita memuliakan guru-guru kita dan engage dengan idea-idea mereka.

14. Dalam mencari bantuan kawan/pakar dalam apa-apa urusan berkaitan PhD kita (analisis, method etx) , letakkan harapan yang tertinggi pada tuhan dan baru yang lainnya akan dibuka jalannya

Saya pembaca senyap DSG, segan untuk menulis tetapi pernah ketika sangat down, ketika rasa teramat perit jalannya, sering kali ada penulisan dan sharing antara kita yang meningkatkan semangat dan ketaqwaan. Moga-moga ada manfaatnya yang sebegitu, saya doakan kepada yang pernah menulis dan berikan harapan pada yang lain diberkati dan dirahmati. Mohon maaf jika ada yang tak bersetuju dengan penulisan ini.

Ini adalah sekadar pandangan daripada seorang hamba yang sedang berjuang, sedang menanti correction, mohon doakan dpt list yang manageable dan dipermudahkan penghujungnya. Kepada yang masih terus berjuang, ingat kita sedang berjuang Fisabilillah dan doa saya bersama kalian.

Al Amin
The University of Manchester

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s